Annak aki...


Viszonylag rendszeres életet él.

A görények nagyon okos, és jól alkalmazkodó állatok, könnyen "megszoknak" dolgokat. Így pl. megszokják az etetés idejét, gyakoriságát, a sétákat, még azt is, hogy a gazdi mikor kel fel, ill. fekszik le. A megszokott rutinhoz ragaszkodnak is valamilyen szinten, pl hétvégén is felkelnek 7-kor, ha egyébként az a szokásos ébredési idő. A rendszertelen, gyakran változó időbeosztást nehezen viselik, különösen az etetések terén. Az alvási szokásaikon nehezen változtatnak, persze őket nem zavarja, hogy a gazdi alszik, viszont a gazdit annál inkább, ha a görénye mindenáron játszani akar.

Sok szabadideje van.

A görények társas állatok, sok foglalkozásra van szükségük. A foglalkozás nem merül ki abban, hogy kiengedjük őket a ketrecből és hagyjuk szabadon rohangálni a lakásban. A környezetük könnyen megszokottá és unalmassá válik számukra, ezért érdemes időnként újabb és újabb játékokat, tereptárgyakat bevetni. Ezen felül igénylik a játékot, különösen, ha a görényt nem párban, hanem egyedül tartjuk. Ez a játék lehet kergetőzés, bújócskázás, labdázás, bármi, a lényeg az, hogy részt vegyünk benne. A játékon túl bizony sok más teendő is van körülöttük, ami mind-mind időt igényel. Egy görénnyel együttélve valószínűleg többet kell takarítani, mint nélküle, rendben kell tartani a ketrecét, ki kell mosni az alvóhelyét, be kell szerezni az élelmét stb. stb. Időnként szükség lehet a lakás átrendezésére is, mert nagyon ügyesek és találékonyak, és a görény biztosnak vélt lakásban is mindig találnak valamit, ami veszélyes rájuk, vagy az adott tárgyra nézve.

Türelmes.

Egy görény neveléséhez, különösen kölyök korban igen nagy türelemre van szükség. Nagyon makacsak és önfejűek tudnak lenni, ha valami igazán érdekli őket, századjára is megteszik. A kölykökön felül nagy türelmet igényelnek az ivaros hímek a párzási időszakban, mert nagyon zaklatottan viselkednek, és mindent megjelölnek a jelölő váladékukkal.

Következetes.

A görények nagyon okosak. Ha egyszer nyitva találtak egy ajtót, örök életükben tudni fogják, hogy azon át lehet menni. Ha egyszer felmehettek az asztalra, természetesnek veszik, hogy bármikor felmehetnek oda, amikor kedvük tartja. Ezért csak olyan dolgokat mutathatunk meg nekik, amelyeket bármikor újra megnézhetnek úgy, hogy nem sodorják magukat veszélybe, ill. nem okoznak kárt, és ehhez következetesen kell tartanunk magunkat. A nevelésükben is nagyon fontos szempont a következetesség. Pl. a harapásról való leszoktatáskor minden olyan esetben rá kell szólni a görényre, amikor az általunk megszabottnál erősebben harap, még akkor, ha ezt hónapokig kell csinálnunk minden látszólagos eredmény nélkül.

Anyagilag megengedheti magának.

Az alapfelszerelés megvásárlása igen sok pénzbe kerülhet, különösen, ha nincs időnk vagy tehetségünk saját kezűleg elkészíteni a szükséges dolgokat. Jelenleg egy kifejezetten görényeknek gyártott, viszonylag nagy méretű ketrec ára - kereskedéstől függően - 40-60 eFt, és a ketrec csupán egy, a nagyon fontos alapfelszerelések közül. A görények etetése nem feltétlenül drágább egy macska, vagy egy kisebb kutya etetésénél, azonban a kifejezetten görények számára készült, jó minőségű szárazeledelek, konzervek, étrend kiegészítők igen drágák. Érdemes a görényt vegyes étrendre szoktatni, és a táplálékául szolgáló húst piacon beszerezni. (Azonban mindenképpen emberi fogyasztásra alkalmas húst vásároljunk!) Az igazán komoly kiadást az állatorvosi ellátásuk jelenti. Egy kombinált oltás ára átlagosan 4-6.000 Ft küröl mozog, egy ivartalanítás nemtől és orvostól függően 7 - 20.000 Ft is lehet. Mivel nem nagytestű állatok, speciális kezelést igényelnek, ami nagyon sokba kerülhet. Egy komolyabb betegségből való kigyógyítás akár 60.000 Ft-ba is kerülhet. Nem utolsó szempont a megvásárolni kívánt kölyök ára. Bár gyakran kaphatók kölykök 3-5.000 Ft-ért is, hosszú távon megéri, ha nagyobb összeget "fektetünk bele" kedvencünkbe. Az ellenőrzött alomból származó, oltott, kézhez szokatott kölykök ára ált. 15-20.000 Ft körül van (természetesen az ár színezettől, mintázattól, szőrhossztól függően változhat felfelé). Érdemes ekkora összeget rászánni a kölyök megvásárlására, mert a későbbiekben orvosi költségeket "spórolhatunk" így meg. (Más kérdés, hogy állatkereskedésekben is elkérnek ennyit egy kölyökért, de azok az esetek többségében ismeretlen származásúak, és oltásokkal sem rendelkeznek.) A témáról bővebben a "Alapfelszerelések" menüpont alatt olvashattok.